Fars legestuer

Mads i nettet

Nu er mine 10 uger på fædre barsel ved at være slut. Og det har været en fantastisk tid. Men også lidt hårdt til tider. At gå hjemme og passe Mads har været en stor oplevelse.

Jeg vil her prøve at give nogle gode råd, hvis du står og skal på barsel med dit barn eller måske allerede er på barsel og er ved at gå kold.

Inden jeg gik på barsel, vidste jeg ikke helt hvordan jeg ville syntes om at gå hjemme. Det med at skifte ble, made Mads, skifte ble igen osv. var ikke helt mine yndlingsting. Men det viste sig at jeg kom til at elske det. Altså ikke det at skifte blev, men det at gå hjemme. At bare kunne gå hjemme og passe Mads, og så endda få penge for det, var jo lykken. Jeg hyggede mig virkeligt.

Noget af det gode ved at gå hjemme og passe ens barn, er er at man kommer til at kende barnets rytme. Normalt ville man jo tage af sted på arbejde lige efter at han havde spist morgenmad og så først se han igen et par timer om eftermiddagen, inden han skal i seng. Uden egentligt at vide om han i løbet af dagen er sur, glad, søvnig, venlig, aktiv. Nu finder man nu af hvordan han er i løbet af en hel dag.

Legestuer

Noget af det jeg, ligesom Nina, brugte rigtigt meget, var de forskellige legestuer, rundt omkring i København. Det er jo perfekt at bo i en storby som København, når man skal gå hjemme. Her er et utal af muligheder.

Især legestuen på Sankt Hans torv blev brugt. Her tog jeg ned omkring kl. 10, når de åbnede. I starten syntes jeg at der godt kunne være lidt mange mennesker og børn der, men det vænnede jeg mig hurtigt til. Desuden gjorde det også at Mads vænnede sig til at være i et rum med mange andre børn.
Legestuen Johannes på Torvet
Sankt Hans Torv 30
2200 København N
Ligger mellem Café Sebastopol og Pussy Galore's
Åben mandag, tirsdag, onsdag og fredag mellem 10 og 14. Lukket om torsdagen.
http://www.sanktjohanneskirke.dk/

Så legede han rundt derinde i 2 timers timer, hvorefter han fik noget frokost. Stedet udmærker sig ved at have et baglokale, hvor man kan spise med sit barn. Hende, der styrer stedet er desuden helt utrolig. Det var altid købt lækkert brød, således man lige kunne snuppe sig en mad. Det var jo ikke altid man lige havde sørget for mad til sig selv. Man havde jo kun husket mad til Mads.

Det at lære at spise frokost sammen med andre børn, gør dem også bedre klar til vuggestuen, hvor de jo spiser frokost sammen med alle de andre børn. Der kan godt være en del aktivitet rundt omkring bordet.

Desuden var der normalt lavet en eller anden form for dessert til børnene. F.eks. var der den ene dag jordbærgrød. Helt utroligt. Man skal hverken være medlem, bo i kommunen eller lign. Det eneste man skal, er at betale 10 kr. til en fælles kasse.
Lige efter frokost er der så nogle sanglege, hvor alle sætter sig ned på gulvet og så blev der lavet forskellige sanglege.

Omkring kl. 13 eller 14, tog jeg så hjem. Hvis Mads ikke faldt i søvn det øjeblik han blev lagt i barnevognen, faldt han normalt i søvn, når jeg trillede hjem med ham i barnevognen. Derefter havde jeg omkring 2 timer ro, mens han sov til middag. Dem brugte jeg bl.a. til at skrive blog indlæg.

De mange projekter

Ligesom man siger til kvinderne under barslen, så vil jeg også sige at man skal ikke lave sig alle mulige planer om hvad man skal nå, mens man går hjemme. Illusionen om at man kan nå at male stuen, opføre carporten eller lign. er og bliver en illusion. Man kan lige nå at rydde op og så have lidt tid til sig selv og så er det også det. Ellers misser man tiden sammen med sit barn.

Enkelte gange var jeg virkeligt glad for når Nina kom hjem, så hun kunne overtage ham lidt, hvis han havde været belastende i løbet af dagen.

Fars legestue

Der findes også steder, der er forbeholdt fædre og deres børn. Nemlig fars legestue. De ligger forskellige stedet rundt om i København. Jeg gik til første hjælps kursus på det sted, der ligger på Nørrebro, men havde desværre aldrig mulighed for at komme der med Mads, da det kun havde åbent på samme tidspunkt som jeg gik til svømning med ham.

Men jeg var i den legestue der ligger på Vesterbro. Stedets faciliteter er ikke de bedste. Der er f.eks. ikke et sted man kan spise frokost med sit barn og puslepladsen var meget basal. Men det er nu heller ikke det der tæller. Det der er fedt, er selvfølgeligt at det kun er fædre og deres børn der er der. Det er nu ikke helt så forskellige ting vi snakker om end de andre steder hvor der er flest kvinder, men det er nu stadig en anderledes stemning der er, når det kun er fædre.

Sniksnak

På de andre steder hvor der er flest kvinder falder man hurtigt i snak med de andre fædre. Når fordelingen er 9-1 i kvinderne favør, er det naturligt at mændene danner deres egen lille gruppe. Et enkelt sted blev jeg modtaget med kyshånd af den eneste anden mand, der var lidt træt af at hans være den eneste mandlige stemme, når der blev sunget.

Og selvom der ikke er andre fædre, så falder man hurtigt i snak med mødrene og lærer dem og deres børn at kende. Især hvis man kommer det samme sted sted flere gange. Fælles er jo ens børn.

Lav noget hver dag

Det blev faktisk sådan, at jeg ikke en dag i ugen, var hjemme hele dagen. Jeg havde noget hver dag. Ikke altid store ting, men blot det at komme ned i en legestue et par timer, gjorde at resten af dagen blev meget bedre for os begge to. Han kunne få lov til at lege og jeg kunne slappe lidt af uden hele tiden at skulle være ham, der skulle lege med ham. Jeg tror at hvis jeg skulle gå hjemme med ham i lejligheden hele dagen hver dag, ville jeg blive skør. Mit råd er derfor at komme ud at opleve ting med sit barn. Det er sund for begge parter.

Gik meget i kirke

Nu var det ikke sådan at er jeg pludselig blev meget religiøs under min barsel, men kirkerne i København er de steder hvor legestuerne er. Hver mandag og onsdag gik jeg i legestuen på Ryesgade.

Legestue i kirke kan lyde lidt mærkeligt. Nu er det ikke sådan at man skal være medlem af folkekirken for at komme i legestuerne. Der er heller ikke noget som helst med at man skal høre det kristne ord eller høre på oplæsning fra biblen. Overhovedet intet.

Kl. 10:30 er der babyrytmik. Dette var faktisk det eneste sted, hvor jeg oplevede at indholdet var mikroskopisk kristeligt. Som afslutning på rytmiken og som afslapning for børnene blev der nemlig spillet en samle.

En enkelt gang var vi om aftenen til spagetti gudstjeneste. Det vil sige at man mødes i selve kirken til en børnegudstjeneste, hvor man synger en samle, høre historier, laver optræden osv. Bagefter er det spagetti med kødsovs til alle, nede i kirkens køkken. Det var mægtigt hyggeligt, da mange af dem der var med, også er dem der er i legestuen. Desuden er det jo en nem måde at få aftensmad på.

Hvad ellers lavede jeg?

Ellers gik tiden med at gå på museum, gå til babysvømning, besøge familien og alle de andre små og store aktiviteter som Mads og jeg foretog. Bare det at tage ind til byen og gå rundt er en oplevelse. At skulle sidde på en cafe og spise frokost er jo pludselig en udfordring. Når man er to er det jo intet problem, men når man pludselig er alene, er det jo noget helt andet. Man skal bestille mad i baren, samtidigt med at man har et øje på sin søn. Og har man nu husket at pakke alle de nødvendig ting ned i pusletasken osv. osv. Man finder også ud af hvor i byen de gode puslefaciliteter er. Ja, rigtigt mange ting ændrer sig, når man er blevet far på barsel.

Facit

Jeg ville for intet i verden have gået glip af at gå på barsel med Mads. Det har været en stor oplevelse for os begge og jeg tror det har været med til at knytte os tættere sammen. I den periode jeg gik hjemme var det i hvert tilfald tydeligt at far kom til at være den vigtigste person i hans liv. Det var mig har gik over til når han græd og det var mig der generelt var mest interessant. Men bare rolig, mødre. Det gik hurtigt over i det øjeblik jeg startede på arbejde igen. Nu er han igen mors dreng!

Mads i barnevognen i Fisketorvet

Nyheden blev lagt online 14. april 2008 af Henrik Gemal