Store Bededag på Kastellet

Den samlede trop på volden på kastellet

Vi har en årlig tradition Store Bededag, nemlig at gå rundt på voldene på Kastellet og derefter spise hveder. I år var Adam og Maria også med, da de blev passet af Jan og Bodil. Og jeg tror de hyggede sig. De var i hvert fald grunden til at vi blev derinde meget længe.

Stedet danner nemlig samtidigt rammen om en hatte konkurrence. Det var netop denne hatte konkurrence som Adam og Maria meget gerne ville se færdig. Nedenfor er et billede af en af de meget flotte hatte.

Hat med due ved hatte konkurrencen på Kastellet

Kastellet er et af de hyggeligste og flotteste steder i København, hvis du spørger mig. Udsigten ud over Københavns havn, sammen med de store volde og stemningen derinde, gør det til et helt specielt sted. For min far er stedet heller ikke helt fremmed. Han har faktisk ligget soldat derinde, som det vist hedder. Det fik Adam en god historie om.

Normalt har vi gået rundt på voldene, for derefter at tage hjem og spise hveder. Men sidste år, spiste vi hvederne i cafeteriaet derinde på Kastellet. Og det gjorde vi så igen i år. Og det er dejlig hyggeligt og meget nemt. Hvorfor har vi mon ikke gjort det hvert år? Man kan købe varme hveder samt te og kaffe derinde og sidder og spiser ved store træborde inde i cafeteriaet.

Ifølge Dansk Historisk Fællesråd:

Skikken med at spise varme hveder Store Bededagsaften kan dokumenteres i midten af 1800-tallet, men er sandsynligvis ældre. Baggrunden er, at selve Store Bededag jo skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Derfor skulle bagerne også have fri, og kunne altså ikke bage brød mv på selve dagen. Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen før, som folk kunne købe for at spise (og evt. varme) dagen efter.

Nina og jeg plejer at kalde det, den mest hemmelige tradition i København. For prøver man at finde arrangementet på f.eks. Google eller lign. går man forgæves. Normalt plejer man først at læse om arrangementet i aviserne i dagene efter. Så det er naturligt nok at der ikke er så mange mennesker derinde. I hvert fald ikke nogen turister.

Mads i barnevognen på Kastellet

Som billedet overnfor viser så faldt Mads i søvn siddende i sin barnevogn, mens vi stod og overværede hatte konkurrencen. Så det var lidt synd for ham, da vi skulle vække ham og sætte ham op i cykel sædet, spænde cykelhjælmen og cykle hjem. Men han havde heldigvis ingen problemer med at falde i søvn da vi kom hjem.

Nyheden blev lagt online 24. april 2008 af Henrik Gemal