Første måltid

Første måltid

Nu er det jo ikke sådan at vi har sultet Nikolai siden han blev født, men forleden prøvede vi at give ham sit første rigtige måltid mad. Maden bestod af noget så kolonarisk spændende som risgrød. Det er rismel kombineret med modermælks erstatning.

Vi har en gang før prøvet at give ham lidt grød, men med mindre held. Han fandt aldrig helt ud af hvad pokker han skulle gøre med det inde i munden, hvilket resulterede i at det mere eller mindre bare flød ud af munden igen.

Men denne gang gik det meget bedre. Han kunne finde ud af at spise det af skeen og sluge det. På billedet sidder han i sin røde Bumbo babystol.

Nu tror jeg så jeg vil prøve at eksperimentere lidt med at komme nogle krydderier i, sådan som Helene Hausner anbefaler:

Helene Hausner fra KU Life ved Københavns Universitet har netop forsvaret en kontroversiel ph.d., hvori hun har eksperimenteret med baby-mad. Udgangspunktet for Helene Hausners ph.d. er den veldokumenterede viden om, at menneskebørn fødes med en præference for sød og energirig føde, og at resten - sur, salt, bitter, umami og et hav af kombinationer - skal læres. Hausner kalder perioden fra barnet er seks måneder, til det bliver halvandet til to år for den sensitive periode, og det er her, slaget skal kæmpes. Her er barnet åbent for nye smagsindtryk, og de kostpræferencer, barnet grundlægger, før det bliver tre år, har afgørende indflydelse på dets kostpræference, når det bliver voksent. Hendes forsøg viser i denne sammenhæng, at det ikke gælder om at undgå stærke smagsstoffer, men netop om at udsætte barnet for så mange som muligt.

Hun siger blandt andet at man kan prøve at komme kanel eller kardemomme i grøden. Første gang babyen få det vil det helt sikkert vrænge på næsen, men det er ifølge Helene, en helt naturlig ting. Man skal dog undgå chili, hvidløg og ingefær da det ikke rammer smagscellerne på tungen men derimod en nerve og dermed giver en smerte.

Helene Hausner siger at man har såkaldt åbent vindue indtil barnet er ca. 2 år, med at introducere nye smagsoplevelser.

Jeg hørte om Helene Hausner da jeg lyttede til en P1 udsendelse i midten af december på vej til arbejde.

Hvis man er interesseret i at læse mere om Helene Hausner er her et par god links:

Dit nyfødte barn smager og bruger næsen på livet løs

Dit barn fødes med et velfungerende sansesystem. Det reagerer på sød og sur smag og kan genkende din kropsduft, duften af din mælk og genkender også hurtigt duftene i jeres hjem. Nogle smage og dufte kan barnet lide fra fødslen af, andre skal det lige vænne sig til.

Godt begyndt på ske-maden - især om smag og konsistens

Overgangen fra bryst eller flaske til skemad en udfordring i mange familier. Hvad skal dit barn have og i hvor store mængder? Måske har du også oplevet at dit barn ikke ligefrem nyder de første skefulde grød, vælling eller mos. Blev inspireret af den nyeste viden om overgangen til skemad i artiklen her.

Dit ufødte barn er med "på en smager"

I løbet af det sidste trimester (graviditetens uge 27 – 40) er dit ufødte barn med på en ’smager’. Sansesystemet er stort set fuldt udviklet, og dit barn kan smage, hvad du spiser, når det suger fostervandet ind igennem mund og næse.

Hvis man vil høre den meget interessante P1 udsendelse kan det ske på følgende links:

Nyheden blev lagt online 12. januar 2010 af Henrik Gemal